Türkçü Toplumcu Görüş, Uyan Türk Evladı!
Kasım 20, 2008, 12:15:48 am *
Merhaba, Konuk. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve bağlı kalma süresini giriniz

Ana Sayfa   Yardım Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Sıpine atmak  (Okunma Sayısı 264 defa)
0 Üye ve 1 Konuk konuyu incelemekte.
kobali
Genel Sorumlu
Türkçü Toplumcu

« : Haziran/ Göçay 28, 2008, 12:33:47 am »

Yarış motorları anlatılırken bu sözcük o kadar çok kullanılıyor ki. Sanırım bu sözcük şimdiye kadar ele alınmadı.
spine: Omurga, bel kemiği, diken, kılçık, kitap sırtı.

Kırmızı sözlükte karşılık olarak bunlar var ancak anlatıcılar sıpine atmak diye anlatıyorlar. Bana tuhaf geldi. Aynı sıtart almak gibi!

Koruyorsam  bayrağım  liyakatımdır
Tonyukuk
Genel Sorumlu
Türkçü Toplumcu

« Yanıtla #1 : Temmuz/ Biçim 28, 2008, 04:36:33 am »

"spine atmak" için Türkçede "arka atmak" deyişini kullanabiliriz belki. Argoıda buna "arka" değilde başka türde rastlamak mümkün. Ama biz arka atmak olarak bunu dilimize kazandırabiliriz belki.

Örnek cümle:

"Araba 6 saniye boyunca arka attı."

?

Ben Oğuz Yabgu ertim. Amtı körteçi siz, Tonyukuk boltım! Kök Türk'ke tarkat kılıntım : )
kobali
Genel Sorumlu
Türkçü Toplumcu

« Yanıtla #2 : Ağustos / Derim 17, 2008, 12:38:53 pm »

Kırmızı kitapta spine den başka bir de spin (ing) sözcüğü var ve karşılığı da dönmek, fırıldak vs. Arkadaşımız beni uyarınca onu da fark ettim. Sanırım arkadaşımızın düzelttiği gibi spine değil spin olacak. Bu sözcüğün karşılığı dönmek olduğuna göre "dönmek atmak" gibi bir anlam ortaya çıkıyor. Takla atmak olarak düşünülebilir bu sözcük ancak anlatıcıların vermek istedikleri karşılık bu değil. Arka atmak gibi bir durumu anlatmaya çalışıyorlar galiba. Yinede spin atmanın takla olabileceğinin dışında yanlış kullanıldığını biliyorum. Start almak kadar saçma. Türk Dil Kurumu, bu yanlışlıklar için neden etkili bir mücadele yapmaz bir türlü anlayamıyorum.

Koruyorsam  bayrağım  liyakatımdır
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.5 | SMF © 2006, Simple Machines LLC XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!
Bu Sayfa 0.128 Saniyede 19 Sorgu ile Oluşturuldu